Jeg er en ung voksen som har hemofili 

Jeg er en ung voksen som har hemofili 

Jeg er en ung voksen som har hemofili 

Overgangen mellom de siste tenårene og tidlig voksen alder er en av de mest spennende og viktigste i livet. Kanskje du snart er ferdig på skolen og skal flytte hjemmefra og begynne livet som en sterk og selvstendig person borte fra familien din og der du vokste opp. Etter hvert som du vokser, vokser også ansvaret ditt. Selv om denne livsfasen er veldig spennende for dem som lever med hemofili, så kan den også være skummel: Ikke bare skal du tenke på alt det nye, du må også tenke på hvordan du selv skal håndtere hemofilien din. Men slik trenger det ikke føles! Med den riktige støtten og informasjonen kan din vei til tidlig voksen alder bli akkurat så fantastisk, eventyrlig og spennende som du vil den skal bli. 

du er sjefen

Etter hvert som du blir eldre, er det én ting som forandrer seg når det gjelder hemofilien din, og det er at du får mer ansvar for den. Dette kan både styrke deg og være litt skummelt. Du skal både kunne navigere gjennom de daglige gjøremålene som «voksen» og håndtere behandlingen din selv. Det inkluderer å ha en kontinuerlig dialog med helseteamet ditt, møte opp til avtaler, bestille medisin og føre en behandlingsjournal. I begynnelsen kan det føles overveldende, men etter hvert som tiden går, blir det en del av din nye livsstil og du vil mestre rutinen like naturlig som oppvasken!  

ung

text

åbne opp

Gå dine egne veier

 

Å ha hemofili som tenåring eller ung voksen kan være en utfordring. I denne livsfasen stilles det mange krav til deg – du skal følge behandlingsplanen, ta alle injeksjonene, møte sosiale utfordringer og forholde deg til forventninger fra familien. Det kan føles litt overveldende. Men det hele trenger ikke være negativt. Nå handler livet om å bli selvstendig, om å lære å finne din egen balanse mellom beskyttelse og muligheter. 

 

Åbne opp 

 

Det er forståelig hvis du ikke har spesielt lyst til å stå frem og fortelle om din hemofili til en gruppe med venner eller en hel klasse. Men det er også viktig å huske på at tingene er annerledes nå som du er eldre, enn de var da du begynte på skolen. Dine venner på universitetet eller arbeidsplassen er sannsynligvis mer modne og forståelsesfulle enn dine venner i yngre dager, og langt mer fordomsfrie når det gjelder hemofili. Gi det en sjanse! 

sex

Det viktigste først: Sex er helt normalt og sunt for mennesker som har hemofili, akkurat som for alle andre. Selvfølgelig har du en del spørsmål om sex når det gjelder tilstanden din. Det er helt naturlig. Det er kanskje ikke noe du vil diskutere med foreldrene dine, men det er viktig at du snakker om det med noen som du føler deg komfortabel med og som kan gi deg gode svar, som f.eks. fastlegen din eller noen i behandlingsteamet ditt.  

Hvis du har fått en kjæreste og ikke er sikker på når eller hvordan du skal fortelle ham eller henne om din hemofili, er det viktig at du er klar over én ting: Det er opp til deg! Still deg selv noen grunnleggende spørsmål: Ville jeg likt å vite det hvis det var meg? Kan det komme frem i samtalen på en naturlig måte? Vil jeg kunne forklare min tilstand og svare på alle spørsmål som min kjæreste måtte ha?

Det er kanskje ikke så lett, men som oftest er det beste ganske enkelt å fortelle hva hemofili er på en saklig måte og diskutere din egen situasjon eller behandlingsplan. Hvis kjæresten din er glad i deg, vil han eller hun være forståelsesfull og støttende. 

Et godt råd når det gjelder sex og hemofili er å finne noen i ditt hemofili-nettverk som er et par år eldre enn deg og som du kan spørre hvordan de håndterte situasjonen da de var på din alder.  De vil mest sannsynlig være glade for å kunne fortelle om sine erfaringer.  

Klikk her for å lese videre om de mange mulighetene for et liv som er noe langt mer enn hemofili. 

 

NP-24445